Witamina C, często znana jako kwas askorbinowy lub po prostu witamina C, to substancja absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinna być podstawą każdej diety, ponieważ ma tak wiele korzystnych właściwości.
Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasu askorbinowego, naszym obowiązkiem jest jego dostarczenie. Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien spożywać od 60 do 75 mg witaminy C dziennie. Dlaczego warto zastosować się do tych zaleceń?
Spis treści
Jakie zalety ma kwas askorbinowy?
Witamina C została po raz pierwszy zastosowana przede wszystkim do leczenia szkorbutu u marynarzy. Kwas askorbinowy ma obecnie tak wiele udokumentowanych korzyści zdrowotnych, że trudno byłoby bez niego żyć:
- ma znaczący wpływ na syntezę kolagenu.
- uczestniczy w metabolizmie cholesterolu i tłuszczów
- zwiększa wydolność serca i układu krążenia
- pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi
- przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości.
- wspomaga układ odpornościowy i spowalnia postęp chorób
- poprawia stan zdrowia ścian naczyń krwionośnych
Należy pamiętać, że witamina C ma kluczowe znaczenie dla przemieszczania się i wchłaniania innych substancji w organizmie, takich jak wapń i żelazo.
W jakich produktach należy szukać witaminy C?
Najlepszym źródłem witaminy C w pożywieniu są przede wszystkim warzywa i owoce. Pietruszka, czerwona papryka, owoce cytrusowe, jagody i warzywa kapustne – wszystkie zawierają niezwykle wysokie stężenie tej substancji.
Owoce i warzywa powinny być spożywane na surowo, ponieważ gotowanie, smażenie i inne formy przygotowania mogą spowodować utratę nawet 70% stężenia kwasu askorbinowego.
Niedobór witaminy C i jego skutki
Osoby, które spożywają niewystarczające ilości warzyw i owoców, są bardziej narażone na niedobór tej witaminy. Osłabiona odporność, częste krwawienia z dziąseł, bóle mięśni, pogarszająca się cera, krwawienia z nosa to skutki niedoboru kwasu askorbinowego.
Jeśli doświadczasz któregoś z wyżej wymienionych objawów, powinieneś jak najszybciej zastąpić uszczuplone zapasy. Można to osiągnąć poprzez dodanie do codziennego menu określonych produktów spożywczych lub przyjmowanie tabletek z dodatkiem witaminy C. Niebezpieczeństwo poważniejszych skutków zdrowotnych, takich jak zaćma lub zawał serca, wzrasta, jeśli wczesne objawy niedoboru witaminy C zostaną zignorowane.
Czym grozi przedawkowanie witaminy C?
Każda substancja, w tym witamina C, jest szkodliwa w nadmiarze. Częstą przyczyną tego problemu jest przyjmowanie zbyt wielu tabletek kwasu askorbinowego. Biegunka, wzdęcia, nudności, a niekiedy wysypka skórna to efekty. W przypadku spożywania zbyt dużej ilości witaminy C mogą powstać kamienie nerkowe, a mocz może stać się zbyt kwaśny.
Witamina C jest kluczowym składnikiem silnego systemu odpornościowego i jest również szeroko wykorzystywana w zapobieganiu powstawania nowotworów. Najlepiej dostarczać ją do organizmu poprzez owoce i warzywa w jej naturalnej i najlepiej przyswajalnej formie. Jest to najlepszy sposób na utrzymanie zrównoważonego poziomu tej witaminy w organizmie, co zaowocuje silnym układem odpornościowym i zdrowym działaniem wielu ważnych organów.